250 g butter
100 g gula castor
5 biji telur
100 g horlick/vico
250 g tepung naik sendiri
1 susu teh/1 penutup botol esen vanilla
1 botol kaya ( ukuran 170 g )
1/2 tin susu pekat ( tin kecil ) - boleh kurangkan manis...ikut suka
boleh gunaka pewarna hijau jika gunakan horlick perasa asli
Cara-cara:-
100 g gula castor
5 biji telur
100 g horlick/vico
250 g tepung naik sendiri
1 susu teh/1 penutup botol esen vanilla
1 botol kaya ( ukuran 170 g )
1/2 tin susu pekat ( tin kecil ) - boleh kurangkan manis...ikut suka
boleh gunaka pewarna hijau jika gunakan horlick perasa asli
Cara-cara:-
pukul magerin dgn gula sampai kembang
masukkan horlick, kaya, susu pekat, esen vanila...satu persatu...kacau hingga rata
masukkan telur satu persatu
masukkan tepung dan kacau hingga rata dan sebati
masukkan dalam acuan dan balutkan dgn aluminium foil atau pelastik pembalut atau gunakan bekas makan warna putih yg siap dgn tutup
kukus selama 4 jam...confirm masak
nak tahan lama, setelah kek sejuk bakar dlm oven ikut rasa...jangan sampai hangit
tahan disimpan dlm peti ais selama 6 bulan, jika betul kaedah penyimpannnya
—
Catatan : asalnya berwarna hijau tapi bila ginaka vico jadi coklat, rasa tetap sama
No comments:
Post a Comment