Photobucket
Photobucket Photobucket Photobucket

Tuesday, September 6, 2011

Apam beras


Nasi yang sepatutnya di gunakan dalam resepi ni, aku gantikan dengan ketupat sebab nasi dah habis. Mak suruh buat masa rasa ke 3 untuk sarapan. Akhirnya aku dapat idea gunakan ketupat sebab ketupat pun nasi juga tapi telah dimampatkan. Rasanya masih sama......
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air
  • 1 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

  1. blend nasi dan air sehingga hancur.
  2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. perap selama 3 jam.
  6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!
Sumber : Myresepi

No comments:

Post a Comment